Formulari de cerca

Destacados

Facebook

Instagram

Ral·li Humorístic

QUÈ ÉS EL RAL·LI HUMORÍSTIC DE CARCAIXENT?

 

Fa més de cinquanta anys des que un grup de joves de la localitat de Carcaixent començaren una de les festes que més arrelament ha tingut entre la societat carcaixentina: El Ral·li Humorístic. Aquest, ha comptat sempre amb el recolzament i suport institucional ja des dels seus inicis. I anys després, amb l’arribada de la democràcia, aquest suport es va veure augmentat d’una manera exponencial, amb una gran ajuda per part de la societat civil. El Ral·li humorístic de Carcaixent és, sobretot, i amb el permís i admiració cap a la resta de localitats valencianes i les seues celebracions, una de les festes més singulars que existeixen al llarg de les nostres comarques. Un dels trets diferenciadors de la personalitat pròpia de les carcaixentines i carcaixentins.

 

Molt ha evolucionat el Ral·li des dels seus inicis. Cada any, des de fa més de cinquanta, s’han dut a terme xicotets canvis per adaptar el Ral·li Humorístic de Carcaixent tant a les demandes dels participants, com a les de les institucions i adaptant-se als nous temps. Poca gent de la localitat no ha estat vinculada al Ral·li Humorístic de Carcaixent en algun moment d’aquest, des de l’any 1966, any de la primera edició. Una primera edició que nasqué en un moment en què no es podia celebrar res que no estigués controlat públicament.

 

Si es pensa en els elements característics del Ral·li Humorístic de Carcaixent, cal parlar de grups de gent que s’organitzen per disfressar-se i realitzar un passa carrer amb una temàtica en concret. Arrel d’aquesta, es du a terme la personalització d’un cotxe, element diferenciador i identificatiu de tot participant del Ral·li Humorístic de Carcaixent. A més, després d’aquest passa carrer de disfresses, que dóna el tret d’eixida a cada edició, es realitzen proves al llarg de tot el cap de setmana, tant pel matí com per la nit i matinada, on s’involucra a tot el poble. Disfresses, música, color i originalitat es troben al llarg de tot el cap de setmana. Aquestes proves han estat sempre dissenyades per a que els participants coneguen tot el patrimoni local de Carcaixent, així com la seua història i idiosincràsia com a carcaixentins. Però també hi han proves de coneixements generals, d’habilitats i de destresa. Proves per tot el terme i de tot tipus durant tres dies. Tot un cap de setmana en què el poble es paralitza per a que es puga realitzar la que és, segurament, la festa més esperada per tota la ciutadania de Carcaixent, que espera amb ganes què els depararà el primer cap de setmana d’octubre, moment del Ral·li Humorístic de Carcaixent.

 

Però, a més d’aquestos tres dies, es realitza una altra quedada prèvia per començar a preparar el gros de la festa: la prova d’inscripció. En ella, cada grup de participants han de realitzar un decorat i una caracterització del que decidisca l’organització. Una organització, per altra banda, ben definida i que té total i absoluta llibertat per operar, independentment de la institució pública, que recolza en tot aquesta organització. Aquesta prova d’inscripció es realitza a mitjans de setembre per la vesprada, continuant fins ben entrada la nit amb una sèrie de proves que serveixen d’indicador de com serà el Ral·li Humorístic d’aquest any. A més, altres proves també es realitzen durant tot el mes de setembre, com ara la prova de vídeo, en que es realitza un vídeo per grup de participants en què han de demostrar les seues habilitats de cara a la càmera, així com la seua imaginació.

 

Tots aquestos elements han anat canviant al llarg dels anys per adequar-se al moment. Segurament, els fundadors del Ral·li Humorístic de Carcaixent, com a primers organitzadors, no s’imaginaven que es podria arribar tan lluny. Estem parlant de que, a l’edició del 2015 s’apuntaren 1.300 participants, dividits en 23 grups, coneguts com a cotxes. És, des que es tenen dades, la participació més alta mai vista. A més, cal tenir en compte la gran quantitat de gent que ix al carrer a gaudir de l’ambient que es viu a la ciutat. Com a data interessant, l’any del cinquanta aniversari, es van superar totes les previsions més optimistes en quant a visitants i participants amb més de 1.600 participants per a l’edició especial que va tindre lloc al 2016 per commemorar el mig segle de vida de la festa més important de Carcaixent per als més joves. A més del canvi en el número de participants (que en les primeres edicions no superava el centenar), es troben canvis en la durada: els primers anys el Ral·li Humorístic de Carcaixent es feia tot en un dia.

 

Aquestos canvis han fet que aquesta festa continue sent essencial per a Carcaixent. A més de festiu, el Ral·li Humorístic és motor econòmic de la ciutat: gràcies a la realització i customització dels cotxes amb una determinada temàtica, així com gràcies a la necessitat de fer-se els vestits, moltes empreses veuen incrementades les seues vendes. El comerç local ho sap i té un millor tracte amb els participants, que són, sobretot, respectuosos amb el veïnat, amb els comerços i amb el seu propi entorn, deixant els llocs pels quals passen tal com se’ls havien trobat en un principi. A més, l’Ajuntament de Carcaixent es volca en que tot vaja correctament, cedint espais i material per a la realització de cada edició.

 

La festa de la qual parlem ací és una festa ben particular. Altres Ral·lis s’han desenvolupat per tot el territori valencià, però cap d’ells amb una tradició de més de cinquanta edicions. A més, el de Carcaixent fou el primer, l’original. Posteriorment arribaren els de Villena, Carlet o Sueca. Però tots tenint com a referent el Ral·li Humorístic de Carcaixent, que sempre ha estat marcat al calendari local. No és poca la gent que torna des d’altres països simplement per participar en aquesta festa de gran tradició local i que poc a poc va arrelant i escampant el seu àmbit a tota la província. A l’edició del 2015 es comptabilitzaren participants que hi viuen seguidament a Anglaterra, Bèlgica, Itàlia, França, Irlanda, Holanda i Alemanya i que tornaren simplement per participar en l’última edició d’aquesta festa que ha arribat a consagrar-se com a una cita ineludible, tant per als joves locals com per als de les comarques veïnes, que veuen en la festa del Ral·li una oportunitat de passar-ho bé al mes d’octubre.

 

Parlar del Ral·li Humorístic de Carcaixent és parlar de la cosa més volguda per les veïnes i veïns de la ciutat. És parlar de la història d’un poble. I de com aquest es desenvolupa i s’adequa als temps que viu. El Ral·li Humorístic és el moment en què totes i tots es retroben. On la sana competició impera per damunt de qualsevol altra cosa. Activitats, escenaris, proves, disfresses i música inunden la ciutat de Carcaixent durant 72 hores. Tot un cap de setmana que s’ha convertit en un referent per a les carcaixentines i carcaixentins, disposats a tot per estar en la festa més estimada de la població. Aquella que senten seua, com abans ho van sentir les seues avies i avis o mares i pares. Una festa intergeneracional i que és motor de la ciutat, tant econòmicament com lúdica. Oci i festa s’uneixen per fer del Ral·li Humorístic, un sentiment que plena a tota una població. Són ja més de cinquanta anys de tradició pels quals han passat milers i milers de persones. Cap carcaixentí o carcaixentina pot imaginar-se la seua ciutat sense el Ral·li Humorístic de Carcaixent. I és per això que el Ral·li és una part fonamental de Carcaixent i de la província, ja que acudeix públic d’altres ciutats i comarques, que vénen a veure el passa carrer i aprofiten per gaudir de l’entorn que té Carcaixent: horts, tarongers, història, modernisme, patrimoni...Una sèrie d’elements que encara fan més autèntica la festa més important que tenim: el Ral·li Humorístic de Carcaixent.

Galeria Ral·li Humorístic Carcaixent