Formulari de cerca

Torna l'aula del tabac per a l'alumnat dels centres de Carcaixent
(16-04-2018) Alumnes de 1r d'ESO dels centres escolars de Carcaixent han assistit a l'Aula del Tabac
16/04/2018

La UPCCA de Carcaixent i el Centre de Salut Pública d'Alzira, dins de la política de prevenció per a la disminució del consum de tabac, han portat este recurs didàctic a les aules de 1r d'ESO dels centres escolars de Carcaixent.

Un total de 256 alumnes dels centres IES A. Ribera, Ave María, Sant Antoni i María Inmaculada, han participat en estos tallers els  dies 12 i 13 d'abril.

Dos monitors especialment formats han dirigit, en horari lectiu i amb una duració de 50 minuts, una xarrada explicativa sobre els efectes del consum del tabac a través de l'experiment "La màquina de fumar" i "La casa dels fums". Al finalitzar l'activitat se'ls ha entregat als participants un tríptic.

 

Elements experimentals que la componen

La casa dels fums

Este element es compon d'un edifici a xicoteta escala amb efectes i figures, distribuïts en diversos pisos. En la part dreta, apareixen representats els locals i habitacions (pub, cibercafé, saló menjador, sala d'estar) afectats pel fum dels cigarrets que hi ha col·locats; en la part esquerra, els locals i habitacions lliures de fums (aules d'un col·legi, dormitori i habitació infantil). Es comproven les diferències (neteja, olor) entre uns i altres per mitjà de les cobertes transparents i diversos accessos practicables en els laterals.

La casa dels fums. Imatge 1.

La casa dels fums. Imatge 2.

La màquina que fuma

Consistix en la representació de dos jóvens: un fumador i un fumador passiu. De la boca de la figura del fumador ix un tub de goma on es col·loca un cigarret real. Per mitjà d'un aspirador s'aconseguix reproduir l'efecte de la inhalació del fum. El fum aspirat es fa passar per un dels dos pulmons de plàstic transparent: d'esta manera es poden apreciar visualment les conseqüències que el quitrà i la nicotina deixen sobre el pulmó que travessa el fum.

La màquina que fuma. Imatge 1.

La màquina que fuma. Imatge 2.

La màquina que fuma. Imatge 3.

La màquina que fuma. Imatge 4.

Però este treball no finalitza ací, l'Aula del Tabac és una activitat més dins del Projecte de Prevenció del Consum de Tabac que estan portant a terme els anteriors centres amb els alumnes de 1r d'ESO.

Este projecte inclou 4 sessions més en què els escolars podran conéixer, a més dels efectes del consum de tabac, quines són les principals substàncies i com actuen algunes d'elles en el cos, el cost econòmic de fumar en una família i desenrotllar habilitats que els facilite no iniciar-se en el consum.

 

 

 

 

El curs passat, els centres de secundària de Carcaixent junt a la UPCCA varen ser guardonats amb el millor projecte de prevenció del consum de tabac de l'àrea de Salut de la Ribera.

 

 

 

Galeria d'Imatges