Formulari de cerca

El Rei Jaume I visita Carcaixent amb motiu del 9 d’octubre
(006-10-2017) 100 escolars de la localitat han participat en una recreació educativa al voltant del Rei Jaume I en l’Ermita de Sant Roc
6/10/2017

Més de 100 escolars de tercer de primària procedents de la pràctica totalitat dels col.legis de la localitat han participat estos dies de l’activitat turístic-educativa vinculada al 9 d’octubre que està duent a terme l’Ajuntament de Carcaixent en l’Ermita de Sant Roc. Els xiquets i xiquetes han pogut conèixer, a travès d’una representació teatralitzada, la història de l’ermita i la seua vinculació a la figura de Jaume I.

Els alumnes, amb les explicacions d’una guia caracteritzada com l’ermitana de Sant Roc, se’ls han introduït aspectes de l’arquitectura d’este singular edifici patrimonial, considerat com un dels pocs exemples que podem trobar de les anomenades esglésies de Reconquesta de l’època de Jaume I. L’Ajuntament de Carcaixent ha aprofitat este vincle històric amb el rei conqueridor i l’avinentesa del 9 d’octubre per apropar als escolars de la localitat la història de Jaume I en un entorn que els resulta molt pròxim a ells.

L’activitat s’emmarca dintre de les diferents iniciatives que estan organitzant-se per celebrar la festivitat del 9 d’octubre dins de la programació de festes locals. Rosa Nicolau, regidora de festes i patrimoni, ha destacat les múltiples vessants que té la iniciativa, “És una activitat important i novedosa perquè dona a conèixer el nostre patrimoni i riquesa històrica als més menuts”. “El nostre objectiu - ha afegit- és donar a conèixer, revitalitzar i potenciar els nostres recursos, com ho fem també a les Nits de Patrimoni ja que l’ermita és un dels llocs a visitar i on els més majors també podran gaudir de la representació de Jaume I».

 

Acte cívic 9 d’octubre

Per a commemorar el dia del 9 d’octubre l’Ajuntament de Carcaixent ha tornat a organitzar un acte obert a totes les veïnes i veïns que, a títol particular, o amb els seus col·lectius o associacions, vulguen formar part. Així, a les 11:30 començarà des de l’Ajuntament la processó cívica acompanyada de la Banda Juvenil de la Lira Carcaixentina i la Murga de les Barraques fins l’estàtua de Jaume I. En la mateixa plaça actuarà el grup de ball del Col·legi Víctor Oroval i, a continuació, es farà l’ofrena per part de la Corporació Municipal i de tots aquells col·lectius i associacions que ho desitgen. Tancarà l’acte una intervenció de l’Alcalde de Carcaixent, Paco Salom.

 

La convocatòria està oberta a tota la ciutadania, en paraules de Rosa Nicolau, regidora de festes, “hem volgut continuar amb l’aposta de convertir el dia dels valencians en un dia de celebració on tots els que ho desitgen tinguen cabuda”.Nicolau ha remarcat que la intenció és fer del 9 d’octubre un dia d’integració i consens “és una data per a celebrar i commemorar la nostra història com a valencians, però també és el dia en el que hem de mirar cap endavant per enfortir totes aquelles coses que ens uneixen com a poble”. Per este motiu, ha explicat la regidora de festes, volem que les xiquetes i xiquets de Carcaixent tornen a tindre un paper central i que els seus dibuixos sobre el rei Jaume I estiguen presents en el lloc de realització de l'acte.