Formulari de cerca

Es presenta el projecte de recuperació de l’entorn del Xúquer a Carcaixent
(07-11-2018) Schweppes Suntory España ha presentat hui "Guardianes del Júcar", un projecte amb l'objectiu de contribuir a la recuperació de la ribera del riu Xúquer en l'entorn de Carcaixent
7/11/2018

Este matí, Schweppes Suntory España, filial a Europa del grup japonés Suntory, ha presentat al Magatzem de Ribera el seu projecte "Guardianes del Júcar", que té l'objectiu de rehabilitar i millorar els ecosistemes aquàtics a la demarcació hidrològica del Xúquer en l'entorn de Carcaixent. El projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Carcaixent, que està formant part activa del procés participatiu que va iniciar la companyia amb tots els sectors implicats.

 

En la presentació han participat, l’alcalde de Carcaixent, Paco Salom; Carmen Guembe, directora de Comunicació, Relacions Institucionals i Sostenibilitat de Schweppes Suntory España; Tony Herrera, biòleg i expert en restauració fluvial de la Fundació Ecologia i Desenvolupament (ECODES); i Francisco Baeza, director de CITRESA, la fàbrica de concentrats per a begudes de fruites de la companyia ubicada a Carcaixent.

 

Paco Salom ha sigut l’encarregat d’obrir l’acte de presentació, on ha agraït a la companyia l’arrelament i compromís de la planta de concentrats de CITRESA situada a Carcaixent des de fa més de 70 anys. "Esta planta ha demostrat la seua capacitat d'innovació i constant aposta per la qualitat. Des de l'Ajuntament estem orgullosos de la feina que es realitza a la planta de concentrats i donem suport a totes les iniciatives que promoguen la producció i el desenvolupament local". En relació al projecte, Salom ha volgut agrair a Suntory el seu interés per recuperar l'entorn del Xúquer. "Sens dubte, esta iniciativa diu molt de la filosofia de l'empresa i el compromís que sempre ha demostrat amb la nostra localitat. Des del primer moment se'ns va fer partícips del projecte i la nostra intenció és seguir col·laborant braç a braç perquè puga ser una realitat el més aviat possible ", concloïa.

 

Per la seua part, Carmen Guembe ha posat en relleu el compromís de CITRESA amb l’entron. "Som una companyia de begudes refrescants, i l'aigua és el centre de la nostra activitat, de la nostra pròpia existència. Som aigua, el món és aigua, i com ella, som transparents, ens transformem, i afrontem els reptes del camí amb valentia. Per tot això, estem compromesos en la protecció d'aquest bé tan preuat i, així, contribuir a un món millor per a les futures generacions ", ha afirmat Carmen Guembe, directora de Comunicació, Relacions Institucionals i Sostenibilitat de Schweppes Suntory España.

 

En paraules de Tony Herrera, biòleg i expert en restauració fluvial de la Fundació Ecologia i Desenvolupament (ECODES), "el riu Xúquer és l'eix natural que vertebra la vida dels habitants de la comarca de la Ribera i les seves aigües són fonamentals en l'economia local: d'elles depén la fèrtil horta valenciana, una de les més puixants d'Europa. L'esperat increment de temperatures i freqüència de la torrencialitat de les pluges, unit a sequeres més recurrents i prolongades, reduiran sens dubte els cabals en les pròximes dècades, i això deixarà el Xúquer i tot el que depén de les seves aigües en una situació complicada".

 

El projecte "Guardians del Xúquer" permetrà, entre els anys 2019 i 2021, millorar la qualitat de les aigües superficials, recuperar espais naturals de ribera, contribuir al coneixement i millora d'ecosistemes aquàtics, eliminar les espècies invasores a les riberes fluvials i promoure un ús públic dels espais naturals amb zones d’esplai i oci. Tot això, gràcies a dues iniciatives: la rehabilitació de l'entorn natural del Barranc de Barxeta i la millora de la qualitat de les aigües que van a parar a la depuradora d'Alzira, a través de la implementació d'un filtre verd.

 

Les dos actuacions es duran a terme en un tram degradat de la conca, confrontant amb la planta de concentrats de CITRESA. Segons Francisco Baeza, director de CITRESA, "la conca del Xúquer és un ecosistema que acull la nostra fàbrica i de les seves aigües depenen cultius de cítrics amb els quals elaborem els nostres concentrats". I conclou: "L'objectiu principal d'este projecte és recuperar els valors naturals d'aquesta zona per a gaudi dels ciutadans de Carcaixent i les seves poblacions veïnes ".

 

"Guardians del Xúquer" compta amb la col·laboració i implicació de diferents actors i representants de la Conca Hidrogràfica del Xúquer, així com de diverses plataformes ecologistes i conservacionistes, institucions, col·lectius afectats i dels ajuntaments de Carcaixent i altres localitats confrontants, com Alzira, Vilanova de Castelló, Alberic i Benimuslem, a més de la Universitat Politècnica de València.