Formulari de cerca

Èxit de públic en l’estrena de «Carcaixent en temps de guerra»
(16-04-2018) Per l’afluència de públic, se n'hagué de fer una segona projecció en què també es va omplir l’Auditori de les Dominiques
16/04/2018

El dissabte es va estrenar amb un gran èxit de públic el documental “Carcaixent en temps de guerra”, un treball escrit pel jove carcaixentí Sergi Moyano que recupera la història de Carcaixent del primer terç del s.XX i tots els canvis polítics i socials que van culminar en la proclamació de la II República el 1931. Nombroses persones acudiren a l’Auditori de les Dominiques per a l’estrena, per la qual cosa l’organització es va veure obligada a fer-ne una segona projecció en la qual també es va omplir per complet l’aforament.

 

En l’acte de presentació van intervindre el director i realitzador del projecte, Sergi Moyano, el regidor de Memòria Històrica, Carles Albert, i els historiadors Maria Josep Sigalat i Fernando Rodríguez. Sergi Moyano va agrair a l’Ajuntament de Carcaixent el recolzament rebut per tal de dur endavant este projecte que, com va explicar, va començar com un treball de classe que va agafar unes dimensions “molt grans” gràcies a la implicació de nombrosos col·lectius i particulars de la localitat. El resultat, com ho van reconéixer MªJosep Sigalat i Fernando Rodríguez, és un treball molt cuidat i amb un alt valor històric que tracta amb detall i sensibilitat la microhistòria d’uns fets que van marcar profundament la nostra història recent i actual.

 

Per la seua part, Carles Albert, regidor de Memòria Històrica, va voler remarcar la voluntat de l'Ajuntament de Carcaixent en col·laborar en projectes com el de «Carcaixent en temps de guerra» que «creen pedagogia i recuperen història viva del nostre poble; ja que la recuperació de la història i, en este cas concret, de la denominada memòria històrica és determinant i indispensable». El regidor, igual que els dos historiadors, va coincidir en destacar la «insistència, perseverància i el bon fer de Sergi Moyano», a qui va agrair que posara a disposició de tots els carcaixentins i carcaixentines el seu projecte de forma altruista per donar a conéixer una realitat «trista, dura i fosca», però que cal conéixer.

 

“Carcaixent en temps de guerra” recupera testimonis de protagonistes i experts de l’època, recolzades en cuidades recreacions històriques i imatges d’arxiu inèdites que pretenen apropar, d’una manera didàctica, a la realitat local del Carcaixent del primer terç del s.XX. El projecte ha estat promogut per l’IES Arabista Ribera i ha comptat amb la participació de diversos col·lectius i entitats locals com Àgora Grup de Teatre, Lira i Casino Carcaixentí i el Casal Jaume I – Grup Arrels.

 

Vista l’afluència de públic, està prevista la realització d'una tercera projecció el dia 29 d’abril en la Barraca d’Aigües Vives i s’estan estudiant noves dates tant dins com fora de Carcaixent. També, el documental en format DVD es posarà a la venda en diversos establiments de la localitat.