Formulari de cerca

Dia Mundial de la Síndrome Alcohòlica Fetal
(07-09-2018) Com cada 9 del 9 (pels mesos d'embaràs), celebrem a Carcaixent el Dia Mundial de la Síndrome Alcohòlica Fetal sensibilitzant la població sobre els riscos del consum d'alcohol durant l'embaràs i la lactància
7/09/2018

 

 Es tracta d'un trastorn permanent provocat per l'exposició de l'embrió i del fetus a l'alcohol ingerit per la mare durant el període de gestació.

 

Es CARACTERITZA per:

1.- Alteració de la forma facial (disminució del perímetre cranial, implantació baixa de les orelles, llavi superior prim, etc.). 

2.- Problemes de creixement pre i postnatal.

3.- Disfunció del Sistema Nerviós Central (retard mental lleu a moderat, irritabilitat i hiperactivitat en la infància,  escassa coordinació...).

 

La investigació ha demostrat que molts xiquets afectats pel consum d'alcohol de la mare no presenten les característiques del SAF i sí una gran varietat de problemes neurològics, d'atenció, d'aprenentatge, que porten a plantejar altres categories diagnòstiques i que s'engloben dins del que s'anomena Trastorns de l'Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF). El SAF n'és la punta de l'iceberg.

 

No se sap quina dosi d'alcohol pot ser lesiva, ni si hi ha una dosi segura, perquè cada dona hi respon de forma individual. Sí que se sap que la causa és l'efecte directe de l'alcohol sobre el fetus, per la qual cosa no fa falta que la dona siga alcohòlica perquè el xiquet patisca SAF o algun altre dels trastorns inclosos en la categoria TEAF, només que la mare bega durant l'embaràs.

 

La situació és que l'embrió o fetus aconseguix la mateixa alcoholèmia (grams d'alcohol per litre de sang) que la mare, ja que l'etanol passa sense dificultat la barrera placentària.

Factors que influïxen en els efectes teratogènics de l'alcohol són:

  1. Dosi d'alcohol
  2. Patró de consum (en excés i de colp vs crònica)
  3. Moment del desenrotllament de l'embrió-fetus
  4. Susceptibilitat genètica, de la mare i del fetus
  5. Interaccions amb altres drogues, etc.

HI HA UN PERÍODE FINS ALS TRES MESOS DE GESTACIÓ EN LA QUAL ES PODEN PRODUIR LESIONS I MALFORMACIONS AMB MAJOR FACILITAT.

AL SEGON TRIMESTRE L'ALCOHOL POT INCREMENTAR EL RISC D'ABORT.

AL TERCER TRIMESTRE ES RELACIONA AMB LA DISMINUCIÓ DEL PES I TALLA AL NÀIXER.

DURANT LA LACTÀNCIA PODRIA AFECTAR A LA MEMÒRIA ESPACIAL, APRENENTATGE, CONTROLS D'IMPULSOS...

 

Tot açò té especial rellevància entre les adolescents i xiques jóvens per les repercussions que pot comportar consumir alcohol en excés i de colp (típic dels botellots, dies festius, aniversaris, etc.) i quedar-se embarassada. Des que es queda embarassada fins que ho sap la jove, poden passar unes setmanes. Si beus en excés en este període, les repercussions poden ser irreversibles en el futur fill.

 

Per eixe motiu, el millor consell per a previndre-ho és el de consum zero durant el període de gestació i lactància.

Font de la informació: