Formulari de cerca

Comença el programa formatiu “Jove Oportunitat” a Carcaixent
(13-02-2018) 10 joves han iniciat este programa d'assessorament de l’IVAJ per a millorar la seua formació i ocupació
13/02/2018

Este matí, 10 joves d’entre 16 i 21 anys han començat a Carcaixent el programa “Jove Oportunitat” (JOOP), de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ). La iniciativa està destinada a joves que, havent deixat d’estudiar de manera prematura i sense obtindre titulació o tenint únicament el graduat en ESO, no estan treballant ni tampoc estudiant en l’actualitat. L’objectiu d’estos tallers és realitzar una acció de coaching als joves amb la finalitat de motivar-los i canviar la manera en què s’enfronten a la seua realitat personal, social i laboral.

 

JOOP està finançat pel Fons Social Europeu, dins de l'objectiu de millora de l'ocupació del col·lectiu juvenil, però, a diferència d'altres programes que es dirigeixen directament a la cerca d'ocupació, el programa de l'IVAJ pretén que els joves tornen a la seua etapa formativa per a obtindre una titulació de tècnic mitjà. Per açò, en la seua fase final, després dels mòduls de "coaching actitudinal" i d'orientació laboral, en JOOP es prepararà els joves per a l'examen d'accés lliure a la FP de grau mitjà.

 

Carcaixent és un dels 54 ajuntaments valencians que s’han adherit a la segona edició d’este programa en què van a participar un total de 700 joves. Des de l’IVAJ, per l’experiència en els municipis on s’ha desenvolupat, defineixen la iniciativa com «una teràpia de xoc» en què els indicadors de seguiment avalen el seu èxit: un 70% dels joves que van entrar en el programa el van concloure, i un 74% dels qui el van concloure havien tornat a la formació o bé estaven treballant als 6 mesos de finalitzar el seu pas per JOOP.

 

Les sessions constaran de tallers i dinàmiques grupals, activitats i entrevistes individuals i diverses excursions, entre les quals s’inclou dos estades de dos dies en un alberg juvenil i visites a diferents empreses d’acolliment de la província, per a conéixer nous sectors i possibles eixides laborals. Estes visites estaran guiades per un mentor de la mateixa empresa, qui els mostrarà la realitat pràctica del treball que allí realitzen. A més, es preveu que dins dels tallers ordinaris els i les joves reben xarrades de professionals de diversos àmbits, amb els quals podran mantindre una conversa propera. En finalitzar el taller, els “joopers” rebran un certificat d’assistència expedit per l’IVAJ, i realitzaran dues jornades de retrobament, passat un temps, per a conéixer la seua evolució després del JOOP. A més, s’està treballant en la possibilitat d’oferir noves opcions formatives que els puguen resultar interessants.

 

La iniciativa s’ha promogut des de l’Àrea de Joventut, amb la col·laboració de Serveis Socials i Promoció Econòmica. Natxo Escandell, regidor de Joventut, ha estat este matí en la primera sessió per donar la benvinguda als joves del programa i ha destacat «les ganes i la motivació amb què inicien esta etapa». El regidor, a més, ha remarcat que el JOOP té com a finalitat empoderar els joves i dotar-los de les eines per poder assolir una vida totalment normalitzada, «que siguen capaços per ells i elles mateixos de trobar la seua vocació i que açò els servisca com a motivació per continuar creixent tant professionalment com personalment».